I Italien äter man efter årstiderna. Man lever efter årstiderna. Här importeras inget i onödan.
Just nu är en liten sallat säsongsgrönsak nr 1: Puntarelle.
Från slutet av oktober fram till februari månad invaderas romerska grönsaksmarknader och restauranger av just puntarelle.
Puntarelle är en cikoria, som på romerskt vis äts som tillbehör, som sallad med en dressing gjord av anjovis.
Den lata köper den färdigskuren, för den kräver annars mycket jobb. Den är svår att få fri från jord och grus, och den ska skäras i smala, långa remsor.
En tallrik av denna gröna sallad betalar romarna glatt 7-8 euro för. Även om euro nu ligger på ca 9 kronor, skulle vi betala 65 kr för en sidosallad till lunchen....?
Knappast.
Men priset speglar mycket bra italienarnas syn på hur viktiga primörer är.
Jag har särskilt noterat att det är främst män som beställer in puntarelle. Det är uppenbart en sallat som faller män i smaken. De får något särskilt i blicken när de beställer in puntarelle.
Själv avstår jag.Puntarelle smakar nyklippt gräs med lätt smak av salt anjovis.
Schifo helt enkelt.
Man kan inte älska allt som är grönt.