fredag 16 augusti 2013

Rapport 1 från Formex höst 2013

Så har Stockholm vaknat till liv igen. Några dagar innan skolstarten gick startskottet för prylarnas mässa nummer 1, Formex. http://www.formex.se/. Den går två gånger per år, i augusti och i januari. Det är en ren inköpsmässa för butiker. Här kommer en första rapport.

 Allas vår sommar-Ernst är en skicklig formgivare. Bergslagen är hans näste och i hans monter hittade jag denna mortel som är en av de vackraste jag sett. Kändes faktiskt också riktigt sexig! Vet inte vem som formgivet den, se http://www.fargform.com/sortiment/home men den är gjord av granit. Vacker och funktionell, form och funktion i en härlig symbios.
 Svenska Moderådet hade gjort en stor trendmonter. Fyra trender hade de satt namn på Eklekticism, Formalism, Maximalism och Materialism. Vad betyder det på ren svenska? Jo att alla material är trendiga, alla färger likaså.Gör som du vill. Äntligen! Men Materialism kan man nog sammanfatta denna monter med, för många prylar. Det är en konst att våga ta bort. Skulle vilja ha sett en nypa YSL här, jag fick ont i magen av att titta på alla prylar. Jeansblått ser du här ovan.En fördel just nu är att allt finns att köpa, vad du än har för smak så finns det att få tag på.http://www.stockholmsmassan.se/press/pressmeddelanden/2013/6/hostens-och-vinterns-trender-pa-formex
 Färg nämns hela tiden. Återigen kan man möblera med olika pinnstolar, alla egenhändigt målade. Modellen längst fram känner jag igen. Den hade vi hemma när jag var liten.
 Möbler från Kina och Asien finns fortfarande och jag kan gott tänka mig denna byrå-skåp i mitt vardagsrum.
 Konstgjorda blommor efterfrågas allt mer. och ibland var jag tvungen att nya i dem för att kolla äktheten. Jäpp, dessa är äkta konstgjorda.Och det är just konstgjorda som ser äkta ut som många kunder vill ha.
 Hann du inte odla dina egna grönsaker denne sommar heller...? Inga problem, imponera på dina gäster och vänner med denna sydländska köksskänk. Allt konstgjort förstås.
 Vad gör en hatt på Formex?
 Jo, det är Sköna hems inredningschef  Charlotte Pettersson som varit i farten.. Humor är viktigt. Mateus firar i år 20 års jubileum. Och hade inventerat en rad kända stilpersonligheter att tolka deras sortiment. Charlotte som alltid är mycket stilsäkert klädd visste vad man gör av en terrin.http://mateus.se/ Tack Charlotte för denna upplevelse!
 Metall, särskilt koppar och brons har nu tagit mark. Brittiska Habitat har också kommit till Stockholm-igen. De hade skapat en mycket stilsäker och harmonisk inspirationsutställning där man kände sig som hemma. Hittade där en lampa som jag haft länge, här fem stycken ihopsatt till en bukett. F.d fotomodellen Helena Christensens blomlampa. Habitat finns nu i PUB-huset.

http://www.habitat.co.uk/helena%20gold%20flower%20table%20lamp/decorative-lights-&-garlands//fcp-product/27497
 Tove Jansson 100 år-2014 är det 100 år sedan Tove Jansson föddes. Mumintrollet blir bara allt aktuellare. Självklart uppmärksammas den formsköna mumin. Det finns även muminkaffe! Ett måste stressiga dagar.  http://www.tove100.se/
 Minns du Marisa Berensons helplisserade vita aftonklänning? Inte, du kanske inte ens har hört talas om henne? Då bör du leta upp en bild på den Elsa Schiaparelli var hennes mormor. Nåväl, plisserat kommer stort. Enklaste sättet att få in plisserat är att köpa nya kuddar. Dessa kommer från Afroart.


 Rör inte stod det på en stor skylt, ack det var svårt. Plisserat skapar direkt en vilja att känna.
 Julprylar fanns det också gott om. Detta var den enda pryl som var slutsåld. En helt vanlig skär gris.
 Karin Mannerstål är färgstark och formstark. Hon är mamma till kaninen Lolo. Uppkallad efter kollegan Lulu Carter.
 På Möbelmässan i våras fann jag en mängd vackra skrivbord. Även Habitat hade en mängd ljuvliga skrivbord. Som dessa ovan och nedan. detta bådar gott för det skrivna ordet! Bilderna på väggen, Kompost av Lena Koller. http://www.lenakoller.com/