söndag 14 april 2013

Årets täppa 2013 Rapport 5 från Nordiska trädgårdar

Årets täppa är en tävling som Blomsterfrämjandet började med förra året. Fyra branschföreträdare inbjuds att tävla. De får ett givet material att välja bland och ytan de ska skapa något alldeles extra av är 2x4 meter.Som du ser av bilderna så är golvet gråa betongplattor och väggarna gråa. Täppa är för mig en rabatt men detta är ju egentligen en tävling om hur man piffar upp en markuteplats som möjligen kan finnas i betongförort eller i miljonprojektområdena men Blomsterfrämjandet kallar det alltså för täppa. Jag tycker de missar sin poäng, vad är det för fel med att marknadsföra det som bästa tipsen att piffa upp en omöjlig uteplats?


André Strömqvist som jobbar som expert för Allt om Trädgård gjorde täppan ovan. Nja, ganska oengagerat och stelt. Känns dött.Känns som att han ville därifrån så snabbt som möjligt.

 Bäst var Maria Andersson som med enkla medel skapade känsla, närvaro,mjukhet och elegans. Samt en portion lekfullhet som är ett måste när det gäller trädgård. Hon fick självklart min röst.Marias täppa ser du på bilden ovan och de två här under. Maria är den enda som verkligen lyfte denna gråa betonghåla.Till vardags jobbar Maria Andersson som trädgårdsdesigner på Zetas i Huddinge. www.zetas.nu.


 Den tredje personen var Fredrik Larsson vars täppa du ser på bilden nedan:
 Han blir enligt mig tvåa, men det saknas närvaro och humor i denna.

 Den fjärde var Inger Palmstierna och här slår min mage volter.Hu för färgkombinationerna! Det är en konst att våga och kunna välja bort, och färgvalet var inte lyckat. Känns inte som en expert utan detta kan vem som helst skapa. Denna saknar också humor och finess.

Mässpubliken får rösta och idag söndag kommer publikens favorit tillkännages. Hoppas bara att publiken ser Årets täppa för tyvärr ligger den i den ena mässgången där alla stekpannor, golvmoppar och annat krams numera  tar stor plats. Tyvärr har Stockholmsmässan som arrangerar Nordiska trädgårdar tillsammans med FOR sedan några år tillbaka tagit in allt fler icke blomrelaterade utställare. 

http://www.blomsterframjandet.se/website1/1.0.1.0/77/1/index.php

http://www.nordiskatradgardar.se/