fredag 9 november 2012

Jättegott från Mitt kök


Igår, torsdag öppnade Mitt Kök-mässan. Första gången jag var på den och jag måste säga att det var en positiv upplevelse. God mat, trevliga besökare, och en hel del fynd. Det är en varm, mustig mässa som gjord för att hålla höstmörkret borta en stund.
http://www.mittkokmassan.se/


 I Kockarnas krog avnjöt jag en tre rätters lunch där förrätten, löksoppa med smak av mandel och lakrits var klart bäst. Den äter jag gärna fler gånger. Matpappan bakom denna rätt är Björn Frantzén. Karin Franssons mustiga vildgryta på älg var också en suverän rätt som passade fint efter löksoppan. MEN servicen i restaurangen var en klar katastrof. Beställning som glömdes bort, som försvann,,,sedan angav man att min nota var på väg men jag hade ju ännu inte fått någon mat, därefter  kom både förrätt som huvudrätt samtidigt, sedan ingen  sked till soppan,det tog fem minuter att få fram en sked men då hade en annan gäst redan fixat fram en sked. Inte ett ord till ursäkt heller. Och inget kaffe kunde man få till efterrätten med motiveringen att då skulle gästerna bara sitta för länge... Efterrätten hade behövt en liten espresso till. Och vadå sitta för länge...när man inte ens får in maten man har beställt..SUCK! Vi var många som reagerade på servicen i Kockarnas krog. Personalen visste heller inget om rätterna de serverade.http://stockholm.mittkokmassan.se/edrum_sm/uploaded/document/2012/11/7/MittKok2012_9970_121b_Kockarnas_krog_Meny_liten_tryck.pdf

 Desto bättre koll på vad hon har i sina påsar hade Tina Nordström som sålde sin kryddserie "Jättegott" på mässan. Förpackningarnas design är inspirerade av hennes favoriter, Tina älskar bland annat prickigt och Jackie Kennedy-stilen. Med goda smaker hoppas Tina att vi ska stressa ner.Men lite mera doft hade jag gärna mötts av i hennes monter. Jag stressar i första hand ner när jag känner god doft,sedan av smak och vackra synupplevelser-samt behagliga människor.På mässan duellerar Tina med Paolo Roberto. Tina kommer att utmana honom med kosarella från Uppsalatrakten. receptet finns i senaste numret av ypperliga Gourmet.Den 10.11 duellerar två starka matprofiler. Jag som lärt mig laga mat i Italien och Mellan östern håller i detta fall på...en italienare.


 De flesta montrar är gigantiska, och vin, sprit och ölmontrarna dominerar. Men så hittar man några roliga udda fynd som "Pippi på lera"-ett nytt sätt att tillaga kyckling på. Klas Billengren skapar dessa.
 Roligast och fräschast var Turkish Airlines monter där de bjöd på sin prisade flygmat. http://www.turkishairlines.com Vilken stolthet de visade, härligt. Ljusår från andra flygbolags mat. Här flög man på goda smaker.

 Familjeföretag, Zeta med Fernando di Luca har en av mässans trevligaste montrar. Med familjealbumens bilder på plats. Samt bra olivolja. Jag köpte en flaska Novello från dem och en från Paolo Robertos le Zie. Bra olivolja blir bättre med tiden. Paolos definitivt en olja som jag tar fram till jul.


 Guldmedaljer i mängd, SM i Mathantverk visade upp det bästa i matväg från en nämnd mindre tillverkare. Ost finns en masse på mässan, gud vad många getter och får det numera måste finnas i vårt avlånga land.Men vart har vällagrad herrgårdsost tagit vägen? En vällagrad Herrgård är en delikatess som slår parmesan.

 JämtTinas havtornsprodukter lyser som guld. I år blir det hennes alkoholfria havstornsglögg som får inviga första vinterfesten i min trädgård.http://www.jamttina.se/ Hennes chutney har fått guld i SM i Mathantverk.
Mitt kök håller på till och med söndag 11 november.