tisdag 17 november 2009

Goji och fikonsirap

SvT har nu börjat en ny serie, Trädgårdsapoteket. Snyggt fotat. Första avsnittet handlade om det nya trendbäret GOJI. Ett rött avlångt bär som nu lanseras i hälsobutiker. Goji påminner om havtorn och ska vara rena dunderbäret mot förkylning.

Jag har köpt Goji i Hötorgshallen i Stockholm. Du kan själv få fram egna plantor genom att så köpta bär. Men det tar 2-3 år innan plantorna bär frukt och de är knepiga att få att övervintra utomhus. Sniglar älskar också småplantorna.
Soligt och torrt vill goji ha. Goji heter på engelska Wolfberry. Bästa sättet att snabbt få plantor som ger frukt tidigt är att sticklingsföröka.

Goji lär vara släkt med bocktörne som växer vild i Sverige. Det finns dock de som påstår att det är samma växt men om det är sant vet jag inte. Det finns nämligen uppgifter om att bocktörne ska vara giftig!

Man tipsade också om att göra sin egen fikonsirap. Nåväl,knappast lönsamt för oss, hur många av oss har egna, mogna fikon att spendera på sirap? Jag föredrar att äta fikon färska.
Men en sak vet jag om fikonsirap, du ska inte ta det om du ammar. Fikonsirap är oerhört effektivt, går direkt ut i bröstmjölken med resultat att ditt barn får diarré. Inte kul.