tisdag 28 juli 2009

För böveln-en äkta Herrgård!

Idag kunde man läsa att de som i unga år ätit mycket mejeriprodukter lever väl. Jag är uppfödd på mjölk och ost, min far var ostmästare. Vardagsosten var stora bitar, på minst 1-2 kilo, HERRGÅRDSOST. Vällagrad-med smak av mandel.
Sveriges motsvarighet till parmesan.(Ja, västerbottenälskare, ni har fel Herrgård är bättre)
Men hur många har smakat riktig Herrgård? När jag frågar efter vällagrad Herrgård i de manuella ostdiskarna kommer de med en plastig ost. De har ingen aning om vad jag talar om!
Den är så svår att få tag i. I bästa fall hittar du småbitar som den på bilden ovan. Heder åt Arla att de har den i sitt sortiment. Lagrad 24 månader.

Men jag vill ha den lite mera vällagrad....
36 månader! Lite torrare. Med mera nötsmak.
Och i större bitar...
Det borde ingå i hemkunskapen att alla skolbarn fick smaka på vällagrad Herrgård.

Och ost på knäckebröd, och doppa i kaffe... ja det är också gott i regnrusket!