tisdag 3 juni 2008

Fettcoolt

Sommar och sol, hettan dallrar vid husväggen, dofterna bedövar. Fortfarande stinker syrenen-malmedel...
MEN det finns andra dofter också, som av oregano. Jag uttalar oregano på italienska, pizzakryddan nummer ett som den är. Den är nästan ett ogräs, frösår sig för villigt.
Extraplantorna flyttar jag till grinden. När vi trampar på den doftar det mat, precis så som man vill att det ska vara när man kommer hem. Jag har alltid drömt om en butler, oreganoplantorna får verka som stand-in.
De är billigare i drift, kostar bara någon minut i tid att flytta på. Undrar hur mycket en butler kostar i månaden?

Blivande tomatsås, ...i kryddrabatten.

Så var det dags för min son att lära sig laga tomatsås. Först hemkunskapens gjord på burktomater. Den var ok. Tack vare att vi tog färsk oregano.
Fett coooolt sade min dotter när hon skördade oregano!
Hon är en tuff rockare...och tonåring...
Fett cooooooooooooooolt
Det gick direkt till morsahjärtat. Det blev nästan höjd månadspeng ...

Nästa dag fick min son lära sig min tomatsås. På färska tomater, färska kryddor.
Basilika, solvarma tomater, och en udd socker.

Den är vackrade, sade dottern, som guld.
och den är godare,mildare...lyxigare
Hon levde på den i 3 dagar.
Receptet finns på sidan 116 i min bok Prima trädgårdsliv.
Jag lärde mig en gång laga mat i Italien. Så några mammas köttbullar finns inte i det här huset. Bara mamma Scans... Köttbullar ska jag lära mig göra på ålderdomshemmet.
Men vi har fettcool tomatsås!